dinsdag 25 mei 2010

Eind jaren zestig

Onder André De Prins als directeur, omringd door een schare van 9 leerkrachten, 7 mannen en twee vrouwen, groeide de school gestadig verder. Er werden na de lesuren privé-taallessen ingericht. De nieuwe turn-en feestzaal (1967) bracht heel wat animo in de school. En de kinderen gingen om de twee weken zwemmen, eerst in Antwerpen en later in Mortsel. De school bleef groeien zodat de refter en het schoolhuis omgetoverd moesten worden in noodklassen.
In 1969 kwam de allereerste ouderraad in de school samen, met Etienne Aussems als eerste voorzitter.

In september 1971 werden op vraag van enkele ouders een dertiental meisjes op een totaal van 245 kinderen ingeschreven in de school. 14 dagen later kwam een juf zedenleer de ploeg versterken. En een jaar later werd voor het eerst een juf protestantse godsdienst aangesteld. En wat later ook een juf in handwerk. En zo steeg de schoolbevolking eens te meer.
In 1974 vierde de school samen met de gemeente de 1000ste verjaardag van onze gemeente onder het thema: “Ontdek je gemeente nu” met een mooi uitgewerkte tentoonstelling in de nieuwe klassen.
Het oude schoolhuis op de hoek van Hovesesteenweg moest plaats ruimen voor de nieuwbouw (fase A) op het Jef Van Hoofplein. Daarom werd een préfabgebouw opgericht op het speelplein aan de molen. Hierin zouden de derde en vierde leerjaren gedurende jaren hun plaatsje vinden.

De jongensschool werd “Gemeenteschool” met de veelzeggende naam “Jan Frans Willems”. Het nieuwe Jfw-embleem met de drie pijlen verzinnebeeldde de vele richtingen die de kinderen in het voortgezette onderwijs konden inslaan.
1975 bracht de hernieuwde start van de woensdagnamiddag-activiteiten, waarbij de kinderen konden deelnemen aan sport, theater, knutselen, wandelen, natuurexploratie, e.d.
Dat jaar bracht eveneens de start van een lange reeks succesrijke bals die door de ouderraad werden georganiseerd. Een jaar later werd de moderne wiskunde ingevoerd. Niet alleen de kinderen, maar ook de leerkrachten dienden terug school te lopen.

In 1976 werd de eerste Jfw-kinderboekenbeurs boven de doopvont gehouden.
Een taakleraar, die kinderen met leermoeilijkheden hielp, werd aangesteld in 1977 en bovendien werd de directeur vrijgesteld van zijn onderwijzende taak.
Verdere nieuwigheden waren: studiereizen naar de zoo, een weekend in de Hoge Rielen (Tielen) voor de zesde leerjaren, wat later gevolgd door de zeeklassen op Terschelling, een sport- en speldag, een kindvriendelijke speelplaats, de kinderboerderij én voor de leerkrachten de éérste fotokopieermachine.

In het begin van de jaren 80 ging het oude schoolgebouw uit 1882 plat voor de tweede fase van het schoolgebouw. Allerlei moderne, audiovisuele snufjes werden toen aangekocht.
Tegelijkertijd werd een nieuwe juf aan het personeel toegevoegd, namelijk een juf lichamelijke opvoeding.
In 1980 trok het vierde leerjaar op studiereis naar het kasteel van Beersel en de leeuw van Waterloo.
Toen A. De Prins op rust ging in 1982, bezat de school 15 leerkrachten, waaronder nog steeds maar drie vrouwen.

Op 25 september 1983 werd de nieuwe school officieel ingehuldigd onder de nieuwe directeur, Leo Vastmans. De kinderen van de eerste vier leerjaren voerden toen een muzikaal bewegingsspel op "School in het sprookjesbos".
Alweer een nieuwe bijzondere leerkracht kwam er bij. Deze ambulante kracht nam een klas over, zodat de klasleraar de kinderen met leerproblemen kon bijwerken. Voor het eerst werden de grootouders in de klas uitgenodigd om hun kleinkinderen in actie te zien. De vierde leerjaren trokken op sportklassen, in combinatie met gewone en socio-culterele lessen. Ze verbleven een week in het landelijke Oostmalle.

Gemeentelijke basisschool Jan Frans Willems!
Een verder hoogtepunt in de evolutie van de school bleek de succesrijke inkapseling van de kleuterschool in 1984. Met z’n tweeën en later met drie kleuterleidsters trokken ze in de door de tweede graad verlaten préfabgebouwen. Dra werden zij aangevuld met een kinderverzorgster voor de allerkleinsten.
De 5-jarige kleuters trokken samen met de eerste graad naar de zoo in Antwerpen. Dit jaar betekende ook de invoering van het fameuze lestijdenpakket: de scholen kregen lesuren toegewezen overeenkomstig het leerlingenaantal.
In 1985 traden ook de eerste leesmoeders aan in het eerste leerjaar. En alweer een nieuwigheid bij het korps, ditmaal werd een administratieve kracht toegewezen aan de directeur.

* naar de geschriften van Jos Verhoeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten